Какво да знаем за живота в Холандия?

Вашите права и задължения, ако живеете в Нидерландия

Добре дошли в Нидерландия (или както е не по-малко известна с името “Холандия”) – ниската земя или земята на лалетата, както е известна по цял свят. В последните години освен с всичко друго, страната може да се похвали и с многото българи, живеещи там.

За да помогнем на всички наши читатели от Нидерландия или тези, които биха искали да живеят именно там, решихме да систематизираме някои от основните моменти, свързани с правата и задължения, които всеки живеещ в ниската страна, трябва да има предвид при своето пристигане и заселване.

Документи за самоличност

netherlands photoВ Нидерландия трябва да можем да се легитимираме във всеки един момент, ако бъдем обект на проверка от местните власти. Като документи за самоличност може да използваме личната си карта или международен паспорт, като сме длъжни да носим винаги със себе си поне един валиден документ за самоличност. Важно е да знаем, че никога не трябва да оставяме личната си карта или паспорт на други лица, като например работодател или бюрото по труда. Ако някой иска да задържи документите ви, не се съгласявайте веднага, а се интересувайте за причините. Ако ви се даде задоволително обяснение, ви препоръчваме да оставите копие от документите си за самоличност, като задържите оригинала в себе си.

Жилище

За да имате право да наемете жилище под наем, ще трябва да се регистрирате в Общинската служба за лични данни (GBA – Gemeentelijk Basisadministratie Personen), като повече информация за това може да получите в общината, в която живеете. Може да си намерите жилище под наем от частни наемодатели или от жилищни асоциации. В повечето случаи е необходимо да се регистрирате, за да може да кандидатствате за жилище. В някои жилищни асоциации може да се регистрирате като търсещ жилище едва след като сте били регистрирани повече от една година в Общинската служба за лични данни, а в други регистрацията може да стане и по-рано. Не забравяйте, че винаги може да наемете жилище от частен наемодател.

netherlands photoВъзможно е дадена община да не иска да регистрира гражданин, защото съответното лице пребивава в жилище за отдих. Съгласно закона на Общинската служба, общините трябва да регистрират гражданите на адреса, на който те действително пребивават дори това да е работническо общежитие, ваканционен парк или къмпинг. Ако обаче се регистрирате с адрес във ваканционен парк или къмпинг, то тогава има риск общината да ви забрани да живеете за дълго време на даденото място. Според закона за жилищното настаняване (Huisvestingswet) общините имат право да издадат разпоредби за разпределение на жилища, както и за даване на стаи под наем в жилища. Общината, в която пребивавате, може да ви даде по-подробна информация относно даването на жилища под наем.

Ако вече сте минали през трудния път за намиране на жилище, но наемът, който плащате, е твърде висок в сравнение с вашите доходи, то тогава има възможност да получите помощ за част от разходите по наема, но при условие, че сте регистрирани в Общинската служба за лични данни (GBA). За повече информация как да кандидатствате за помощи, може да посетите : http://www.belastingdienst.nl. Може да се обърнете и към Комисията по наемите, като техните контакти може да намерите на сайта им : http://www.huurcommissie.nl/.

Общински данъци и такси

Ако сте успели вече да наемете жилище, то следващото нещо, за което трябва да помислите, е какви данъци и такси трябва да плащате. В Нидерландия има общински такси за отпадъчни води и смет и данъци за водоснабдяване и данък „Сгради”. Ако работодателят ви осигурява жилище, трябва да се договорите и разберете кой ще поеме плащането на таксите и данъците. Размерът им е различен и зависи от общината, в която живеете. За повече информация и точния размер на таксите и данъците може да се обърнете към вашата община.

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ