Проекти на млади българи с европейско финансиране

20 проекта за иновации на млади хора от България си поделиха 400 000 лева финансиране

През м. Юли т.г. Министерство на икономиката и енергетиката обяви Национален конкурс за насърчаване на иновационната активност на младите хора в България чрез реализиране на проекта “ТЕХНОСТАРТ“. Целта бе да се подпомогнат около 20 проекта на млади хора (студент или докторант или си завършил през 2013 или 2014г.) да започнат собствен бизнес в най-ранен етап. Финансовата помощ, която е от държавния бюджет, е в размер до 20 000 лева за един проект и се предоставя на базата на одобрен иновативен бизнес план, в който подробно са описани продуктите или услугите, които ще се развиват от българските младежи.

innovation photoСпоред правилата на програмата, бизнес плановете на кандидат-предприемачите трябваше да са в сферата на информационните технологии, научните изследвания и развойна дейност или издателска дейност. Идеите следва да са уникални и с възможност за възстановяване на инвестицията. Оценката за кандидатстване се извърши на три етапа: оценка на документацията, експертна оценка от външни оценители на бизнес плана и последен етап: интервю с селектирани кандидати пред комисия.

На 26.11.2014 г. бе публикуван окончателният списък с одобрените проекти, част от които поместваме в таблицата. Прави впечатление, че предприемачите са предложили идеи от най-различно естество: медицина, образование, земеделие и маркетинг.

Какво следва? Младите предприемачи ще регистрират свои собствени компании в България и ще започнат осъществяването на своите бизнес планове. Предстоят им месеци на труд, с който да докажат, че наистина са заслужили държавното финансиране. Екипът на „Нова България” пожелава успех на тези 20 предприемчиви българи!

Уеб базирана система за записване за кандидатстудентски изпити за ВУЗ-ове в България.
Създаване на посредническа информационна платформа, предназначена за индустриални клиенти от т.нар. Mature Market, даваща им възможности да получат конкурентни цени и гарантирано качество на изделия изработени от български индустриални фирми.
Печат върху текстилни, керамични, стъклени, пластмасови и метални изделия чрез технологиите сублимационен печат и термотрансферен печат.
Разработване на иновативни технологии за производство и експериментални образци на продукти от български природни суровини (хранителни добавки), базирани на тези технологии.
Създаване на уеб сайт, който подпомага с информация, консултации и съвети земеделски производители и хора занимаващи се с отглеждане на различни земеделски култури.
Разработване на технология за ефективна термообработка, необходима за извличане на ценни остатъчни метали в отпадъчен продукт от минната дейност.
Създаване на мобилно приложение, което чрез камерата на телефона заснема ириса и измерва кръвната захар на диабетици.
Изработване на рекламни продукти, дизайнерски аксесоари, и персонални подаръци, чрез уникални и специално гравирани надписи, 3Д картинки и детайли върху всеки продукт.
Създаване на програмно приложен продукт за предварителен и периодичен скрининг на морски специалисти. Уеб базирано решение, разработено на основата на психологичен подбор.
Проектиране и изработка на хартиени химикалки от рециклирана хартия
Създаване на онлайн платформа, която помага на хора с различен битов проблем (ремонт, преинсталация, обзавеждане и др.) по-бързо и евтино да доверят своите нужди на избран от тях специалист.
Създаване на международен онлайн бизнес каталог, включващ фирми от северозападният планов регион в България, южният и югозападният регион на Румъния и части от Сърбия.
Производство на стъклена посуда и арт произведения от отпадъчно стъкло.
Внедряване на иновативни методи за фотограмични измервания и картографиране чрез безпилотни летателни апарати.
Създаване на полуавтоматична летяща, мултироторна платформа (дрон).

 

Информация: Министерство на икономиката (http://www.mi.government.bg/)

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ