King’s day 2014

Освен с лалетата, вятърните мелници и хубавото сирене гауда Холандия е известна и с привкуса си към веселите, големи, шумни купони. За цялото кралство най-големият купон е разбира се за рождения ден на кралицата, традиционно отбелязван досега на 30 април. Досега… От тази година най-популярният рожден ден в Холандия ще се празнува на 27-ми, а не на 30 април и даже рожденикът ще бъде друг!

Причината е, че след оттеглянето на кралица Беатрикс на 30 април 2013 г. на холандския престол застана нейният син Вилем-Александър. Така от 2014 г. Холандия вече ще смени популярния Koninginnedag (Деня на кралицата) с Koningsdag (Дена на краля) и ще празнува официално неговия рожден ден.

Историята на тези празненства започва на 31 август 1885 г, когато в чест на раждането на бъдещата кралица Вилхемина е отбелязан първият Ден на кралицата и така се заражда традицията. След Вилхемина Koninginnedag продължава да се празнува за нейната дъщеря Джулиана, но датата се измества на 30 април, когато е рожденият ден на новата кралица. След нея кралица Беатрикс продължава традицията и запазва датата в чест на майка си. Така през 2014 г. за първи път ще се празнува Денят на краля на 26 ти април, събота (официално на 27ми).

Това автоматично превръща 26-27 април тази година в официална номинация за най-шумния уикенд в Европа, така че ако решите да посетите Холандия в този период, задължително отидете в Амстердам.

Традицията повелява цяла Холандия да се окичва в оранжево за празника. Най-големите празненства обаче са в Амстердам, като градът буквално променя облика си в този ден. Можете да видите как единственото и основно нещо е забавлението в оранжево. Оригинални костюми, украсени лодки, сцени на различни места в града, където можете да се забавлявате с едни от най-добрите DJ. По улиците, каналите, парковете и навсякъде около тях кипи огромно оранжево парти с музика, танци и огромен уличен пазар, всичко това разбира се допълнено с много бира… и не само!

Ако се окажете в Амстердам за празника, не разчитайте на градския транспорт и на посещение в музеи на този ден – няма да работят. Сред една от формите за забавление е любимият на холандците уличен пазар vrijmarktкъдето на импровизирани щандове се продават интересни и полезни (или пък не дотам) вещи втора употреба на принципа „за всекиго по нещо“. За семействата с деца пък се организират най-различни игри и дейности в Амстердамския Vondelpark, така че и малчуганите чакат празника с нетърпение.

Бъдете подготвени за дълъг и шарен ден, който няма да приключи рано – в клубовете и баровете празненствата продължават често до зори.

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ