Кукенхоф

Най-красивата пролетна картина на „холандските майстори“

Градините Кукенхоф освен най-големите цветни градини в света са и мястото, където можете да се разходите боси измежду лалетата, да се удивите на красивите и ароматни беладони и минзухари в един истински цветен рай. Тази година между 20 март и 18 май в Кукенхоф отново ще избухне феерия от цветове, на които искрено ви съветваме да се отдадете в някой слънчев почивен ден.

Градините Кукенхоф са един истински празник за сетивата – 7 милиона цветни луковици разцъфват на площ от 32 хектара, за да превърнат градините в едно прекрасно ароматно море от цветя.

Градините Кукенхоф са един истински празник за сетивата – 7 милиона цветни луковици разцъфват на площ от 32 хектара, за да превърнат градините в едно прекрасно ароматно море от цветя. Павилиони, подредени тематично, цветни мозайки, игри за децата и още много очакват многобройните посетители от всички възрасти. За децата има вълнуващи игри за търсене на съкровища, детски кътове, лабиринт от жив плет. Освен на разходка в градините можете да се насладите и на някои от специалните събития в Кукенхоф: шоу с традиционни костюми и носии, невероятния ежегоден цветен парад и още много интересни събития. Така че не забравяйте да проверите програмата предварително.

Тази година флоралната експозиция е посветена на Холандия и цветна мозайка с размери 22 на 13 метра пресъздава Амстердамските канали. Над 60 000 цъфнали луковици символизират „манията по лалетата“ по време на златния век.  На изложението „Tulpomania“ в павилиона Джулиана пък ще имате възможност да научите повече за лалетата и тяхната история – от времената, когато тежината на луковиците им е определяла цената им в злато, през черното лале и до новите сортове с имена на известни личности. В обновената историческа градина цветята сами разказват историята на 400 години отглеждане на лалета в Холандия. В специален павилион типичната холандска атмосфера се допълва и от възможността да опитате вкусните холандски палачинки.

 

Оставете си и време, за да разгледате и полетата наоколо, като наемете колело или се качите на круизите с лодка. Градините са отворени и през уикендите, и на празници, включително и на Великден. Тази година специалният цветен парад ще е на 3 май. Ето и подробен списък с предстоящите събития:

  • 11/04/2014 – 13/04/2014  Dutch Flower Weekend
  • 18/04/2014 – 21/04/2014 Easter Weekend
  • 26/04/2014 – 27/04/2014 The Taste of Holland
  • 30/04/2014 – 04/05/2014 Keukenhof Art Square
  • 03/05/2014 Flower Parade
  • 10/05/2014 – 11/05/2014 Romance at Keukenhof

Кукенхоф се намира в близост до Амстердам и Лайден, затова и посещение в градините с комбиниран билет е най-удобно. Най-лесният начин за стигане до Кукенхоф от Амстердам е с комби-билет, включващ вход за парка и транспорт от центъра на града или от летището до Кукенхоф. Вариант за комбиниран билет има и с включен транспорт от Лайден до градините. Цените са съответно € 28,00 и 23,00.  Билетите се продават в Информационните центрове за посетители на гарите, както и на летището в Амстердам. Друг начин да си закупите предварително билет и да си спестите чакането на дълга опашка е през официалния уебсайт: http://www.keukenhof.nl/en/. Билетите на място струват € 15,00 за възрастни, като за деца между 3-11г. цената е на половина, а най-малките – до 3г., влизат безплатно.

  • Харесва ли Ви статията?
0
User Rating: 5.0 (2 votes)
Sending

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + twelve =

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ