Има ли възраст да браниш България

Похвално или несериозно е да станеш евродепутат само на… 26 години. Както се казваше в една стара българска поговорка: „Странно, но факт – мокър котак ближе контакт – странно, но факт”. Странно ли трябва да ни се струва това или срамно? Или пък похвално?

България вече е на челни позиции в Европейския съюз, но отново в странна класация – за най-младите защитници и представители на интересите на европейските граждани – най-млад евродепутат, издание осем. Браво! Поне в нещо да сме първи и то да не е изначално нещо лошо. Да дадеш път на младите за изява и свежо мислене е постъпка, достойна за възхищение. Все пак бъдещето принадлежи на младите.

Всъщност най-млад евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП) е българският евродепутат от ГЕРБ Ева Паунова. Родена на 26 януари 1986 г. тя се нарежда сред най-младите евродепутати изобщо. Но пък колегите на ГЕРБ от БСП могат да се похвалят, че имат превес в тази надпревара. Младият социалист Момчил Неков е дори по-млад и от г-ца Паунова. Той е роден на 13 май 1986 г., което буквално превръща младата дама от София в негова кака.

Като заговорихме за най-младите– към момента на полагане на клетва на Осмия Европейски парламент – най-младият евродепут е датчанинът Андерс Вистисен, роден на 12 ноември 1987 г. – и той тогава на 26 години. Той е само един сред многото примери, че не само България залага на млади и неопетнени таланти да защитават интересите на нейните граждани в европейските дела. Има и други.

В тази престижна класация на младост, себеотрицание и готовност за проявяване и задоволяване на неутолим глад за нови и нестихващи постижения – присъщи най-вече на младите – се намеси и най-новият български евродепутат – Андрей Новаков. Той замести почти като на шега и далеч от светлината на прожекторите водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, който зае важен пост в Министерския съвет. Справка в сайта на Европейския парламент подсказва, че г-н Новаков е на 26 години. Той е магистър по право и доскоро вицепрезидент на студентската организация на ЕНП – Европейските демократи студенти и Експерт „Връзки с обществеността“ в община Благоевград. Роден е на 7 юли 1988 г. Със своите 26 години днес той значително изпреварва по младост както г-ца Паунова, така и г-н Неков, а също така и г-н Вистисен, който е имал правото да влиза в дискотека без придружител цели осем месеца по-рано. (Тук не се нагърбваме да проверим кога е позволено да се влиза в дискотека в Дания без придружител, но сме сигурни, че в Дания имат дискотеки… почти сме напълно сигурни).

Странен ли е фактът, че човек на 26 години е евродепутат? Вие преценете! Странно или не, това няма значение, ако този човек е на мястото си и прави това, което неговите избиратели са поискали от него.

Успех на младите евродепутати от всички държави членки. Ще си позволим да им припомним, че там някъде винаги има някой по-млад, по-красив, по-силен, по-умен, по-самоуверен, по-напорист, по-смирен, по-благ, по-лош, по-млад… Просто така е устроен животът!

User Rating: 4.5 (4 votes)
Sending

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + eight =

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ