Кръшно българско хоро се извива на Grand Place на 25 април

На 25 април точно по обяд в центъра на Брюксел – на централния площад Grand Place – ще се извие кръшно българско хоро. За трета поредна година жителите и гостите на белгийската столица ще могат да се включат в Голямото хоро. То се организира по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Traffiк!

4Както и предишни години, и този път хорото ще поведат солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. Тази година на фестивала ще гостува фолклорен ансамбъл Ботевград. За да привлекат публика и участници в Голямото хоро, изпълнителите от България ще изиграят няколко зрелищни танца от различни етнографски области на страната. Музикалният съпровод ще бъде от характерни български народни инструменти – кавал и гайда, гадулка, тъпан, акордеон. След като танцьорите заразят достатъчно желаещи да повторят техните стъпки, г-жа Кристалина Георгиева ще обяви началото на Голямото хоро. То ще продължи, докато участиците имат енергия да следват кръшните изпълнители от Ботевград.

Целта на голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Желанието на организаторите е да заразят с магията на нашенските танци колкото се може повече минувачи, у които да се затвърди положителна представа за родината ни като страна на чудни танци и чудни хора.

Освен фолклорен ансамбъл Ботевград, на Голямото хоро ще бъдат поканени и любителски танцови групи от Белгия, Холандия, Люксембург, Германия. Но дори да нямате носия в гардероба си, а единственото хоро, което танцувате, да е Дунавското в Новогодишната нощ, пак сте добре дошли – Голямото хоро е за всички, които обичат да се веселят и да споделят бодрото си настроение с околните.

Ако искате да посетите и някое от другите събития от фестивала Balkan Traffiк!, можете да разгледате пълната програма на http://www.balkantrafik.com/

Голямото хоро се организира със съдействието на Министерство на културата на България и с подкрепата на белгийските власти.

Официално Фейсбук събитие за хорото: Grand Horo of Brussels

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ