Час напред, час назад

Буквално преди дни преминахме към лятно часово време, но аз не се чувствам особено горда с това – по-скоро ми се спи много.

В Уикипедия прочетох, че лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Браво! Очевидно, че при тази система през пролетта изместваме часовника с 1 час напред от астрономическото време. Тази операция става в последната събота срещу неделя на месец март. Докато ние обаче си вървим по лятното време, астрономическото време не го е грижа за това и продължава да води биологичните часовници на хората. Затова и на мен ми се спи толкова много. И ще ми се спи още дълго време, докато свикна с промяната, ако изобщо свикна.

time photoТвърди се, че като преместим часовника с един час напред, ще имаме повече светли часове за работа и учене. Това може и да е вярно за районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението между светлата и тъмната част от денонощието в зависимост от сезона, но не знам колко е вярно за Европа и особено за мен…

Хубавото е, че както казах, астрономическото време продължава да си върви и без да го е грижа дали се придържаме към него или не. Още повече, след няколко месеца, пак ще се върнем към него. Това става в последната събота срещу неделя на месец октомври и по моя календар за тази година това ще бъде на 25-ти срещу 26-ми.

В крайна сметка, връткаме си ние часовника напред-назад, но всъщност никой май не знае колко точно е часът. Например, католици и източноправославни често (но не и тази година – браво!) празнуват Великден на различни дати (очевидно всеки по своя си часовник). Също така, Гърция получи заем за излизане от кризата в размер на едни 380 млрд евро, а Кипър получи едва 10, от които почти 7 се опитва да плаща сам и то при сериозни ограничения, които пречат дори на нормалния живот на хората. Очевидно Гърция, Кипър и ЕС са по различно време – едните напред, другите назад. Да не забравяме и болната тема, свързана с точния час в света на свободното европридвижване. Очевидно хората с „по-ранното” време изразяват съмнения относно качеството на часовниците на тези с „по-късното” време и непрестанно им заявяват как не ги искат на техните опашки за безработни, на техните списъци със социално слаби… но и май на техните списъци с имена на ръководители, служители на месеца и т.н.

И ако се замислим, в основата на всичко май пак стоят германците. Като нетен донор номер едно в Съюза те определят времето на промяната; те са въвели за първи път и лятното часово време през Първата световна война.

Честно казано май е по-важно не дали си по едното време или по другото, а да си по точното време, защото напред или назад – на кой му пука – стига да си в играта!

 

Автор: Николета Караиванова

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ