„Балканската“ книжарница в Брюксел

Ако отдавна не сте си купували книга на български език и имате път към сградата на Европейския парламент в Брюксел, непременно минете през книжарницата на „Europa Nova“ („Clos du Parnasse“ 3), където може да откриете автори не само от милата ни родина, но и от други страни от Централна и Източна Европа.

Първа по рода си в Брюксел, книжарницата отвори врати преди малко повече от две години с цел да представи съвременната литература на новите страни-членки на ЕС и страните-кандидатки. Ако вече сте ходили там, знаете, че тя е част от прекрасно многоезично пространство, обединяващо в себе си библиотека, медиен център и езиково училище (където може да учите хърватски, румънски и турски език). Сдружението, което стои зад създаването му, често организира и срещи с писатели от Източна Европа и Балканите, четения на откъси от книги, дегустации на традиционни ястия и напитки, представяния на филми, концерти, конференции и, разбира се, фестивалът EuropaNova, чието първо издание се проведе от 23 до 29 септември 2013 и беше посветен на езика и културата на Румъния.

book photo

В книжарницата може да намерите книги на съвременни български писатели като Михаил Вешим, Калин Терзийски, Капка Касабова, Галин Никифоров, Теодора Димова, Васил Георгиев, Елена Алексиева, Ясен Атанасова и Александър Секулов, а ако сме успели вече да провокираме любопитството ви, отидете там и се опитайте да откриете от коя книга е цитатът: „Лукс е да знаеш какво нямаш. Лукс е да знаеш какво да ти липсва. Двама мъже летят в дизелов „Туарег“ из планинския каньон на магистралата от Солун към Атина в първите дни на юни 2011 година. Абсолютна константа в техните отношения са словесните дуели“.

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ