Академик КРАСИМИР ПЕТРОВ в Брюксел

Академик Красимир Петров е роден на 13 април 1943 г. в с. Стамболово, област Велико Търново. През 1962 г. завършва средно образование в Държавно хореографско училище в София – специалност „Български танци” в класа на големия български хореограф и педагог Иван Тодоров. По-късно завършва Полувисшия институт за музикални и хореографски кадри, както и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

През 1964 г. започва работа в хореографското училище в София, първоначално като асистент на Маргарита Дикова – главен хореограф на Държавния ансамбъл за народни песни и танци ‘Филип Кутев’. В училището работи 35 години – 24 години като преподавател по български танци, 4 години като художествен ръководител на отдел „Български танци” и заместник-директор на учебното заведение и 7 години като негов директор.

От 1996 г. насам преподава във висши училища като АМТИИ (гр. Пловдив), СУ „Климент Охридски”, „Нов български университет” и „Химико-технологичен и металургичен университет” в София. От 2005 до 2009 г. е командирован преподавател по български танци в Болградската гимназия „Георги Раковски” – Украйна. Повече от 40 години сътрудничи на ДЮФА „Изворче” при Националния дворец на децата в София, където създава танците „Шопи”, „Мартенички”, „Еленино”, „Настроение”, „Северняшки хора и игри”, „Хора и игри от Шоплука”, „Коледари”, „Добруджанско настроение” и други. Академикът също е създател и на танците „Пирински моми”, „Добруджански мъжки танц”, „Ямболски коледари”, „Чудният свирец”.

През 1996 г. Красимир Петров е награден със „Златна лира” на СБМТД за високи творчески постижения. През 2000 г. ВАК го удостоява с научното звание „доцент”, а през 2013 г. Общото събрание на Българската академия на науките и изкуствата го удостоява с най-високото научно звание в България – „Академик”.

Академик Петров е автор на пет учебника по български народни танци, които се ползват от ученици и студенти в средните и висши училища по танцово изкуство в България:

  • „Български народни танци от Северозападна и Средна Северна България”,
  • „Български народни танци от Средна Западна България”,
  • „Български народни танци от Тракия”,
  • „Български народни танци от Добруджа”
  • „Български народни танци от Пирин”. 

Академик Петров ще води стажът по автентични хора на 22 март в Брюксел, организиран от Клуб “На хорото в Брюксел”.

Източник: Клуб “На хорото в Брюксел” 

*Красимир Петров издава и книгата „Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци”, където прави анализ на творчеството на най-ярките български творци в областта на хореографията на фолклорна основа. В момента работи върху втората част на тази книга.

 

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ