2 юни – тъжният празник на великолепния човек

botev 2Зад граница вече отдавна не е толкова трудно да се купят традиционно български продукти, но има неща, които продължават да липсват. Липсват сирените. Не тези, които използваме при бедствия и аварии, а онези, които чуваме само веднъж годишно, точно на 2 юни и с които отбелязваме годишнина от гибелта на Христо Ботев и почитаме паметта на загиналите герои за свободата и независимостта на България.

Малко хора знаят, че този ден се отбелязва за първи път официално през 1901 г., когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници. Тогава хиляди хора от цялата страна пътуват към местността „Околчица“ във Врачанския Балкан, за да видят мястото, където големият български революционер пада смъртно ранен от куршум. 138 години след гибелта на Ботев обаче продължава да е загадка къде точно е погребано тялото му от неговите четници, въпреки че десетки от тях доживяват Освобождението.

На 2 юни точно в 11:00 часа опитайте се да спрете за миг, направете кратка пауза в иначе забързаното си ежедневие и си представете, че и вие, както милиони души в България, чувате сирените…, които ни напомнят колко велик е бил и продължава да бъде българският дух.

 

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ