Талятели със средиземноморски дъх

Продукти:
Талятели
Кутийка охладени и подготвени морски дарове
2 средно-големи печени чушки
Няколко (5-6) сушени домата
2 стръка пресен лук
Рукола
Чаша бяло вино
Сол, пипер, шафран
паста1
Лятото все по-стремително наближава и загатва за себе си дори и по нашите географски ширини, които не се славят с особено прекрасен климат. Започваме да си мечтаем за още повече слънце, море, летен бриз… и ето, че се озоваваме изведнъж в някое прекрасно южно италианско градче, където на воля можем и да вдишаме средиземноморския полъх, и да похапнем вкусна паста. Ех мечти, мечти, биха казали някои, но ето, че има начин поне за малко да се потопим в тази очарователна атмосфера и от вкъщи! Идеята за бягство към средиземноморието ни е така обаятелна, че си позволихме да избягаме за малко в Италия без билет и без багаж, ами само с рецептата, която ще в и предложим в този брой.
Трябва да признаем, че всичко започна с една хубава бутилка бяло вино и романтичен повод, за които трябваше да изберем подходяща вечеря. Вечеря, която хем да не ни отнема много време за приготвяне, хем да впечатлява с умело съчетаване на цветове и аромати. Така и се получи с нашите талятели с морски дарове и рукола!
Като начало сложихме вода да кипне, за да сварим талятелите. Избрахме талятели със спанак – те са с интересен зелен цвят и придават дори още по вече колорит на ястието, но ако не намерите такива – не се притеснявайте да пробвате и с обикновени. Докато водата заври, се заехме с приготвянето на гарнитурата за пастата. Свикнали сме да гарнираме пастата със сос, но не случайно този път казваме „гарнитура“ – реално погледнато няма да залеем талятелите със сос, ами ще ги украсим с една прекрасна мозайка от цветове и морски аромат.
За целта загряхме малко зехтин в средно-дълбок тиган и запържихме два накълцани стръка пресен лук. Без да го изчакваме да се препържи, постепенно добавихме нарязаните на ивици печени чушки и сушени домати. Към тях сложихме и морските дарове, за да добавят средиземноморския аромат. Оставихме съвсем за кратко всичко да се запържи и през това време подготвихме руколата, която накълцахме сравнително на едро, но почистихме от дръжчиците. Така тя също се присъедини към морските дарове и останалите съставки в тигана. Наляхме върху тях около една кафена чаша бяло вино, в което морските дарове да се сварят и подправихме със сол, черен пипер и малко шафран най-вече за цвят. Оставихме на котлона докато виното поизври, но не изцяло, и сме готови.
През това в
реме водата на другия котлон вече бе кипнала, така че я подсолихме и сложихме в нея розичките талятели да се сварят според указанията на опаковката. Колко розички да сварите е по ваша преценка, но имайте предвид, че нашата гарнитура се получи като за две порции. След като отцедихме вече сварената паста, я разпределихме в две дълбоки чинии и гарнирахме с подготвената гарнитура, като украсихме и с листенца прясна рукола.
За бялото вино вече ви споменахме, както и за аромата, който ни пренесе направо на брега на морето. Сега остава само да си пожелаем и едно истинско пътешествие до Италия! Може би скоро…

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ