Безплатно висше образование в Холандия

Нови законови разпоредби, засягащи висшето образование в Холандия, предвиждат възможност студенти да се обучават безплатно при определени условия. Български студенти също биха могли да се възползват от тези облекчения, стига да са спазени изискванията родителите им да получават минимален доход и да имат трудов договор в Холандия.

Българските студенти в Холандия, чиито родители получават под 90 000 лева годишен доход, ще учат безплатно в страната на лалетата. Това предвиждат бъдещи промени в холандското законодателство, съобщиха от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

Досега, студенти от страни-членки на ЕС можеха да получат грант от холандското правителство само при условие, че работят легално поне 56 часа месечно и плащат редовно данъците си. От 1 септември 2015 г. влизат в сила промени в законодателството, които засягат студентите както в бакалавърските, така и в магистърските програми, на възраст до 30 години.

„От септември 2015 година новите студенти  ще имат право на финансиране за целия период на академичната програма при условие, че родителите им имат общ годишен доход под 46 000 евро (около 90 000 лв.). ” Със сигурност тези промени в студентското финансиране ще повлияят благоприятно върху избора на онези българи, които искат да продължат образованието си в чужбина.

Новостите в студентското финансиране ще направят Холандия още по-достъпна и желана дестинация за висше образование за българските студенти, които до момента проявяват интерес към държавата, но често ги спират финансовите условия”, споделя консултантът Емил Петков.

university students photoАко студентът отпадне от следването или не успее да завърши програмата в рамките на 10 години, той трябва да върне парите. Освен това, всички студенти в Холандия получават безплатна карта за ползване на обществения транспорт.

В Холандия има около 80 000 чуждестранни учащи, а повече от половината от тях са от страни, членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

По данни от 2014 г. в Холандия има около 1600 български студенти, като България е четвъртата държава, която изпраща най-много желаещи за висше образование там.

Източник: news.bg

Редакционно допълнение на в. “Нова България”

След публикуването на статията в редакцията получихме отзиви, че има няколко важни аспекта от новото законодателство, които също трябва да се вземат предвид. Затова публикуваме допълнение към статията и благодарим за обратната връзка от страна на г-жа Михайлова, която ни сигнализира за тези уточнения.

За да се възползват от новите правила за безплатно обучение, не стига само доходите на родителите да са под 90 000 лв. годишно – те трябва да работят в Холандия. Ако не двамата, то поне единият родител на студента или пък настоящ партньор трябва да имат трудов договор в Холандия. Другият вариант да се получава такава издръжка от студента е той да е живял 5 г. в Холандия. Има много нововъведения отнасящи се за стипендиите, но реално почти нищо не се променя за българските студенти. Остава си и третият вариант – студентът да работи 56 часа на месец (минимум), за да получава безвъзмездна добавка.

 

 

 

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ