Стаж за разучаване на автентични хора в Брюксел

Клуб „На хорото в Брюксел“ организира стаж за разучаване на автентични хора, който ще се проведе на 22 март.

Стажът ще бъде воден от един от най-големите познавачи на българския танцов фолклор, акад. Красимир Петров – хореограф, теоретик на българския народен танц, ръководител на ансамбли, автор на учебници и, това, което за нас представлява най-голям интерес – човек, който в продължение на години наред е събирал и записвал автентични хора и ръченици от цяла България в чистия им вид, така, както са се танцували навремето.

Присъствието на толкова голям специалист в тази сфера е рядко събитие в Брюксел и възможност да почерпим информация направо от учителя на много от хореографите от по-младото поколение днес.

Стажът е предназначен за проявяващите интерес към българските народни танци, без да се изисква предварителна подготовка или специална физическа форма. Не се търси хореографско постижение, нито постановка на танци с цел представление, а запознаване с танцовото наследство на България и удоволствие от практикуването му.

Акад.Петров е сладкодумец, от който можем да научим много не само за съответните танци, но и за етнографския и културно-историческия контекст, в който те са създадени и просъществували.

Програма на стажа:

  • 9,30- 10, 00 ч- посрещане на участниците и приготовление.
  • Организаторите ще се погрижат за кафе и чай, а ако желаят участниците могат да донесат нещо леко за хапване.
  • 10,00- 11,45 ч- Първа част
  • 11,45- 12,15 ч.- Почивка
  • 12,15- 13,00 ч.– Втора част
  • 13,00- 13,25 ч. – Преговор на наученото.

Адрес:

Зала “Imagine”, Chemin des deux maisons 71, 1200 Woluwe St. Lambert

Градски транспорт: автобус 27 (Gare du Midi- Andromède), спирка Sainte famille

Входът е от задната страна. Залата разполага с малък паркинг.

Цена:

  • 15 евро, заплатени чрез банков превод по сметката на клуба: BE87 3631 1633 7594 Danses bulgares, Av.GabrielEmile Lebon 53, 1160 Auderghem със съобщение: име на участника+ stage danses bulgares
  • на място – 20 евро
  • за членове на клуба -5 евро

Записване и повече информация: Мария Цветкова на адрес mariai1969@yahoo.fr

Ще бъде осигурен превод на френски език.

Организаторите молят за навременно пристигане, тъй като евентуално закъснение на началото на стажа би съкратило времето за занятията.

Необходими са леки дрехи, удобни обувки (предназначени за зала), колан и бутилка вода. Залата разполага със съблекални.

Очертава се много интересно събитие, с много музика и танци, а веселбата е винаги гарантирана щом домакин е Клуб „На хорото в Брюксел“.

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ