Търсят се български сезонни работници за работа в чужбина

14 европейски държави в битка за сезонни работници от България. Подборът на кадри вече започна. Къде може да работите за 16 000 лева месечно провери екип на Новините на Нова Телевизия.

Лятото може и да изглежда далече, но търсенето на работа за сезона вече е в разгара си. Над 400 души ще заминат да берат плодове в Португалия, следващата седмица за подобна работа, но в Испания, ще бъдат интервюирани още стотици българи. Българските работници са най-търсени в Германия (53%), следва Дания (11,5), Швеция и Литва (7%).

Ганка Русинова се надява, че днес лошото време ще й донесе добри новини. Влиза в Агенцията по заетостта с надежда, защото й предстои интервю за работа в Германия – кандидатства за служител във верига за бързо хранене. Ако я одобрят, на час ще получава по 8 евро и половина. Ще работи 6 месеца.

Всяка работа в чужбина обаче има своите изисквания. За тази в случая на Ганка искат опит и владеене на немски език. Затова и интервюто няма да е на български.

Български работници се търсят в 14 европейски държави. Освен в Европа обаче, през лятото 9000 млади българи се очаква да заработят и отвъд океана.

Първите студенти се очаква да заминат на бригада през май. На час ще взимат между 10 и 15 долара. Най-често избират работа в 7 щата. И за сезонна работа, и за бригади в чужбина свободни места все още има.

Освен сезонна заетост, в бюрата по труда можем да намерим и оферти за постоянна работа. Някои от тях са строител в Литва със месечна заплата от 1750 лева, бояджия в Германия със заплата 2250 лева на месец, както и анестезиолог във Франция с месечна заплата от 16 000 лева.

Повече информация за свободните работни места ТУК

(novanews.bg)

Прочетохте ли брой 7 на в. "Нова България"?

Четете в новия ни брой: интересни интервюта, правни съвети, помощ при търсене на работа, български събития и още много! Вижте го безплатно тук: http://novabulgaria.eu/broi-7-mart-april/

 

ЗАТВОРИ